12:00

Hovslätts IK 2

Referat

Seger i höstupptaken

Första matchen för höstsäsongen stod för dörren och det var ett vingklippt Vista som skulle ta sig an ett av topplagen, nämligen Hovslätt. Hemmalaget förfogade endast över 10 spelare varav två, Filip och Julius, var inlånade från 09-laget. Vårens möte mot HIK på Hovet slutade med förlust 8-2, där Vista trots allt vunnit en av de tre perioderna. Men det rådde ingen tvivel om att det skulle bli en tuff match mot laget från Tabergsdalen som dessutom skulle gå upp i serieledning vid seger.

1:a perioden
Perioden inleder hemmalaget något trevande och Hovslätt rullar bollen fint till varandra utan att omvandla spelet till några direkta målchanser. Efter 5-6 minuter börjar de rödklädda ta för sig mer och mer och anförda av framförallt Wide och Elias på kanterna vaskar man fram ett par bra chanser där den förstnämnda har den hetaste, men målvakten räddar från nära håll. Båda lagen spelar fin fotboll med pasningar utmed marken, men de visar också prov på fint försvarsspel och det som slinker igenom tar de båda målvakten hand om på ett förtroende ingivande sätt. Perioden slutar 0-0.

2:a perioden
Andra perioden är bara en minut gammal när Pelle och Ivar vinner boll vid offensivt straffområde. Ivar vräcker sig fram med vänster fot och får till en magisk chip över bortalagets målvakt, bollen seglar in i mål och 1-0 är ett faktum. Vista kontrollerar sedan spelet och skrapar ihop fem hörnor på kort tid, där alla tyvärr blir resultatlösa. Hovslätts offensiv är lite mer avtrubbad och man provar oftast lyckan genom distansskott. Ett av de skotten, i matchminut 40, ställer tyvärr Julius i målet som olyckligt tappar in bollen i mål till 1-1. De som följt laget under säsongen var oroliga för att huvudena skulle hänga ner till knäskålarna på hemmalaget efter kvitteringen, men istället visar man karaktär. Visst, Hovslätt tar förs ig lite mer i sluttampen av perioden men hemmalaget står upp fint. Julius revanscherar sig för målet och står för en spektakulär enhandsräddning på ytterligare ett distansskott. 1-1 står sig perioden ut.

3:e perioden
Inkedningen av perioden är fortsatt jämn och båda lagen spelar fin fotboll. Åtta minuter in i perioden bjuder hemmalaget på ett kanonanfall där Viggo tar en löpning på kanten som öppnar för Filip, som spelar högerback dagen till ära, Filip drar inåt i banan och hittar Ivar ianfallsposition som får bak bollen till Helmer som hittar fram till Pelle i fint skottläge. Pelle tar emot och dunkarin bollen via ribban och hemmalaget är återigen i förarsätet. Efter målet flyttar Hovslätt fram positionerna, man trycker upp med 5-6 spelare på offensiv planhalva och dunkar upp långboll efter långboll. Men anfallsförsöken öppnar också upp ytorna hemåt och Vista vaskra fram både en och två klara målchanser men en duktig bortamålvakt står i vägen. Till slut får HIK utdelning efter en fin prestation där mitttfältaren driver upp bollen, fintar bort sin bevakning och placerar in bollen distinkt intill Julius vänstra stolpe. Hovslätt fortsätter på den inslagna vägen med längre bollar och Vista tvingas mer eller mindre falla in i samma spel då det blir svårt att spela sig upp genom den höga pressen. Sex minuter efter kvitteringen får Elias bollen till vänster utanför straffområdet och hittar Pelle som kommer framstormande. Pelle smeker in bollen med ett väl avvägt skott i målets högra kryss och Vista är i ledning igen med 8 minuter kvar. Sista delen av perioden blir en riktig nagelbitare och båda lagen skapar ett par bra lägen att göra fler mål, men ett frenetiskt kämpande hemmalag står pall och till slut går man segrande med 3-2.

Sammanfattning
Jättefin och välspelad match i lite mer än två perioder. Vi hade instruerat spelarna att spela energieffektivt och kanske inte gå på mål i varje anfall utan rulla hem och börja om, vilket också gjordes. Det fanns stora ytor mellan Hovslätts backar och killarna skapade, framförallt i första perioden, ett antal kanonlägen där bollen borde suttit i nät. Spelmässigt var det ganska jämnt, men det var definitivt hemmalaget som skapade mest. Det känns som att det hände något i sista matchen innan sommaren mot Egnahem då vi lyckades sätta defensiven på ett helt annat sätt, något som också följde med in i cupspelet och även i matchen mot Hovslätt. Starkt av grabbarna att orka hela matchen med tanke på att det bara fansn en avbytare. Alla gör en bra insats och spelar precis så bra som man kan förvänta sig, men känlsan är att det finns ytterligare lite att kräma ur laget om vi får bygga lite mer självförtroende. Hösten kan med andra ord bli spännande!